Brak apetytu, a nawodnienie organizmu

Nawodnienie organizmu kojarzyć się może z płynami – wodą, herbatą, czy sokiem. Należy jednak pamiętać, że duża część płynów pochodzi również z pokarmów. Według badań pokarm może dostarczać nawet połowę dziennego zapotrzebowania na wodę*. U kobiet w ciąży płyny przyjęte z pokarmów stanowiły aż 47,1% dziennego spożycia wody**. Produktami o wysokiej zawartości wody są:

  • Owoce i warzywa (np. arbuz, ogórek, pomidor – zawartość wody powyżej 90%)
  • Zupy i buliony
  • Jogurty i kefiry
  • Galaretki, kisiele, desery mleczne

Nie zawsze jednak mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców – szczególnie w sezonach jesienno-zimowych. Grupą, którą szczególnie narażona jest na odwodnienie są seniorzy*** – zamiast pełnowartościowej diety, sięgają bowiem oni często do słodyczy, mających rekompensować posiłek****. Mogą zatem nie dostarczać organizmowi wystarczającej ilości płynów z pokarmów. Osoby starsze zmagające się z brakiem apetytu mogą zatem nie być odpowiednio nawodnione *****.
Osoby starsze, które zmagają się z brakiem apetytu, w konsekwencji spożywają zbyt małą ilość pożywienia. Dieta i prawidłowe odżywianie znacząco wpływa na jakość życia osoby starszej i warunkuje jej samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę zarówno na nawodnienie, jak i zadbać o odpowiedni apetyt. Apetizer hydro to suplement diety, którego składniki wspomagają apetyt oraz trawienie (wyciąg z owoców kopru włoskiego), ale również dbają o optymalne nawodnienie organizmu (elektrolity). Proste i szybkie przygotowanie, a także pyszny smak zachęci do regularnego stosowania.


*Zhang, Y., Song, Y., Cheng, S., Xia, Y., Li, H., Huang, J., Xu, L., & Zhang, N. (2025). Association Between Increased Dietary Sodium Intake and Higher Water Intake from Fluid and Food in Children. Nutrients, 17(7), 1099. https://doi.org/10.3390/nu17071099

**Ding, Y., Xie, Z., Lu, X., Luo, H., Pan, H., Lin, X., Wu, J., & Wang, Z. (2021). Water Intake in Pregnant Women in China, 2018: The Report of a Survey. Nutrients, 13(7), 2219. https://doi.org/10.3390/nu13072219

***Hamulka, J., Frackiewicz, J., Stasiewicz, B., Jeruszka-Bielak, M., Piotrowska, A., Leszczynska, T., Niedzwiedzka, E., Brzozowska, A., & Wadolowska, L. (2021). Socioeconomic, Eating- and Health-Related Limitations of Food Consumption among Polish Women 60+ Years: The ‚ABC of Healthy Eating’ Project. Nutrients, 14(1), 51. https://doi.org/10.3390/nu14010051

****Jeruszka-Bielak, M., Hamulka, J., Czarniecka-Skubina, E., Hoffmann, M., Kostyra, E., Stasiewicz, B., Jeszka, J., & Wadolowska, L. (2022). Dietary–physical activity patterns in the health context of older Polish adults: The ‘ABC of Healthy Eating’ project. Nutrients, 14(18), 3757. https://doi.org/10.3390/nu14183757

*****Rudzińska, A., Piotrowicz, K., Perera, I., Gryglewska, B., & Gąsowski, J. (2023). Poor appetite in frail older persons—A systematic review. Nutrients, 15(2966). https://doi.org/10.3390/nu15132966