Przyczyny wynikające ze zmian fizjologicznych organizmu
Starzenie się organizmu to nieodwracalny proces. Stosując odpowiednie zachowania prozdrowotne można modyfikować jego przebieg. Za każdym razem jednak jest on powiązany z występowaniem określonych zmian fizjologicznych. Odmienne funkcjonowanie i budowa narządów wewnętrznych osób w wieku podeszłym to jeden z głównych czynników mających wpływ na obniżenie łaknienia. W przewodzie pokarmowym zachodzi wiele zmian, które mają wpływ na spożywanie pokarmu przez osoby w podeszłym wieku. Przede wszystkim obniżona aktywność mięśni przewodu pokarmowego i układu trawiennego, obniżona aktywność trzustki, mniejsza produkcja soku żołądkowego czy brak uzębienia i zanikanie kubków smakowych powoduje trudności z trawieniem, wchłanianiem i wydalaniem resztek pokarmu.
W prosty sposób przekłada się to zarówno na ilość jak i jakość spożywanego przez osoby starsze pożywienia. Często występujące uczucie sytości, przepełnienia lub przeciwnie brak apetytu, prowadzą zwykle do ograniczenia liczby posiłków oraz ich objętości. Efektem tego dieta seniora może dostarczać niewystarczającą ilość energii, składników odżywczych, witamin, minerałów i płynów.