Zioła pobudzające apetyt i poprawiające trawienie
Jednym z czynników wpływających na osłabienie apetytu seniora są zachodzące na poziomie przewodu pokarmowego zmiany fizjologiczne związane z procesem starzenia się organizmu. Zmniejszenie się wydzielania soków żołądkowych oraz spadek siły mięśni powoduje zwolnienie procesów trawienia, przez co masa pokarmowa dłużej zalega w żołądku, a następnie w jelitach. Wszystko to skutkuje uczuciem pełności i dyskomfortu, które sprzyjają obniżaniu łaknienia. Prawidłowa dieta oraz szczególna dbałość o estetykę podawanych dań sprzyja regularnemu spożywaniu posiłków. Warto wspomóc te działania wprowadzając do jadłospisu różnego rodzaju zioła, które korzystnie wpływają na układ trawienny. Najczęściej charakteryzują się one zawartością substancji gorzkich i mają specyficzny, intensywny aromat. Wzmagają wydzielanie śliny, soku żołądkowego oraz często także żółci, dzięki czemu proces trawienia przebiega sprawniej. Zawierają substancje dobre dla flory bakteryjnej jelita. Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.
Szczególnie zioła takie jak: Cykoria (wyciąg z korzenia cykorii), która zawiera substancje wzmagające wydzielanie soków trawiennych i perystaltykę jelit, Mięta pieprzowa (wyciąg z mięty pieprzowej), wspomagająca trawienie i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, Owoc kopru (ekstrakt z owoców kopru), który eliminuje nadmiar gazów, a także Owoc anyżu (ekstrakt z owoców anyżu) wspomagający trawienie, pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit.
Lista roślin stymulujących łaknienie i poprawiających trawienie jest długa. Układając dietę seniora należy pamiętać również o ziołach takich jak: bazylia, kminek, krwawnik pospolity, ostropest plamisty, korzeń arcydzięgla, piołun, bylica pospolita, czosnek, karczoch, kolendra, koper ogrodowy, melisa, mniszek lekarski, babka lancetowata, tymianek czy cząber. Wymienione zioła można wprowadzać do diety pod różną postacią. Osoba starsza może je spożywać w formie naparów, odwarów czy suplementów diety. Dobrym rozwiązaniem jest też wykorzystanie ziół, jako przypraw dodawanych do posiłków. Obecność kopru, tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu podniesie wartość smakową serwowanych dań i może zachęcić seniora do ich konsumpcji.
Należy jednak zachować umiar i stosować się do wskazówek lekarza lub dietetyka, gdyż niektóre zioła nadmiernie pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Seniorzy przyjmujący, na co dzień leki powinni przed zastosowaniem jakichkolwiek preparatów ziołowych zasięgnąć porady na temat możliwych interakcji.
1. Lamer-Zarawska E.,Kowal-Gierczak B., Niedowork J.: Fitoterapia i leki roślinne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
2. Lamer-Zarawska E. Fitoterapia i leki roślinne w geriatrii. PZWL, Warszawa 2009