Jak przygotować i podać posiłek by stał się apetyczny dla seniora?

Sposób przygotowywania posiłków dla osoby starszej warunkowany jest przede wszystkim jej stanem zdrowia.

Ogólne zalecenia wyraźnie mówią o tym by, jako metodę obróbki termicznej w diecie seniora stosować gotowanie w wodzie i na parze oraz duszenie bez obsmażania. Dozwolone jest również zwykle pieczenie bez tłuszczu. Należy unikać potraw smażonych. Znaczenie ma także konsystencja dania. Dietę papkowatą lub płynną zaleca się tylko w uzasadnionych okolicznościach tj. np. przy problemach z przełykaniem, przy całkowitym braku uzębienia. W większości przypadków warto podawać pokarm o konsystencji stałej unikając twardych, wymagających długiego żucia elementów takich jak orzechy czy łykowate warzywa. Te pierwsze można podawać w formie mielonej, jako dodatek do dania. Twarde warzywa z kolei można ugotować lub podać w postaci rozdrobnionej np. surówki, soku. Warto unikać dań o mdłym smaku. Użycie odpowiednich przypraw takich jak: koper, rozmaryn, tymianek, bazylia, czosnek, kminek czy imbir pozwoli nadać daniu odpowiedni aromat. Aby poprawić apetyt osoby starszej należy szczególnie dbać o sposób podawania posiłków. Dania powinny być komponowane ze składników o kolorowych, różnorodnych barwach i jeśli na to pozwala stan zdrowia o różnej konsystencji.