Witaminy i minerały obecne w diecie

Warto wiedzieć, że po 65 roku życia wydatki energetyczne są istotnie niższe niż w przypadku osób młodych. Spowodowane jest to nieodwracalnym procesem starzenia się i zmniejszeniem wydolności fizycznej seniora. Zwalnia również tempo podstawowej przemiany materii.

Jednak równolegle do spadku zapotrzebowania kalorycznego, wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy m.in. takie jak: wapń, kwas foliowy, kwasy omega 3, witamina B6, witamina B12 i witamina D. Pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka, m.in.:

  • Wapń pomaga w poprawnym funkcjonowaniu enzymów trawiennych i przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego.
  • Kwas foliowy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
  • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
  • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i utrzymaniu zdrowych kości.

Dieta seniora powinna być szczególnie urozmaicona. Minerały oraz witaminy nie są nośnikami energii, ale pełnią szereg ważnych ról w organizmie człowieka, są one niezbędne do jego właściwego rozwoju. Dlatego szczególnie podkreśla się rolę odpowiedniego doboru składników diety seniora. Urozmaicony, bogaty w zdrowe, pełnowartościowe produkty jadłospis wpływa znacząco na zdrowie seniora i może przyczynić się do poprawy komfortu codziennego życia. Niestety nie zawsze jest to możliwe z wielu czynników, np. ekonomicznych dlatego warto pamiętać o odpowiedniej suplementacji, która pomoże pokryć zapotrzebowanie na witaminy u osób po 65 roku życia.