Właściwa dieta a odporność

Osoby starsze zmagające się z brakiem apetytu mogą dostarczać zbyt mało istotnych składników odżywczych swojemu organizmowi. Z wiekiem spada też odporność organizmu. Od jakości i ilości przyjmowanego pokarmu uzależnione jest wiele procesów zachodzących w organizmie – w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie układu odpornościowego człowieka opiera się na wytwarzaniu przeciwciał. Składniki takie jak witamina D czy cynk odpowiadają za właściwy podział komórkowy*, w tym komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie przeciwciał, przez co pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dlatego dla odporności naszego organizmu tak ważna jest pełnowartościowa i zbilansowana dieta bogata w tłuszcze, węglowodany, białka, błonnik, witaminy i mikroelementy przyjmowane w odpowiednich ilościach, odpowiadających zapotrzebowaniu organizmu.

źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/