Wpływ pożywienia na dobry nastrój i odporność seniora
Właściwą pracę ośrodkowego układu odpornościowego warunkuje obecność w diecie niektórych substancji, witamin i minerałów. Należą do nich m.in. witamina D, foliany, witamina B12. Odpowiednie poziomy tych składników przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (witamina B12) i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego (foliany). Pozytywny nastrój i siły witalne sprzyjają regularnemu dokonywaniu zakupów produktów spożywczych oraz przygotowywaniu posiłków. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe składniki i zachowująca estetyczny wygląd potraw sprawia przyjemność z konsumpcji. Stan odżywienia jest także związany pośrednio i bezpośrednio z prawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego. Odpowiednia ilość substancji odżywczych wpływa na zachowanie prawidłowych funkcji organizmu.